Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Linić: Javno ćemo prozvati sve koji ne plaćaju porez, pa i 'krupne ribe'

Slavko Linić (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
25.07.2013.
u 09:58

– Kao suzdržani komentar kritika sindikalnih čelnika da vodimo socijalni dijalog preko medija mogu reći: Da, u pravu su, prije se to radilo iza zavjese u tami sobe, ali tako to više neće biti – rekao je Milanović na početku sjednice Vlade.

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović komentirao je kritike sindikalista da se socijalni dijalog vodi preko medija.

– Kao suzdržani komentar kritika sindikalnih čelnika da vodimo socijalni dijalog preko medija mogu reći: Da, u pravu su, prije se to radilo iza zavjese u tami sobe, ali tako to više neće biti. I za stolom i u formatu GSV-a, ali i preko medija. Neka javnost zna kako raspoređujemo novac. Više nema premijera koji dolazi nakon što se pregovori vuku mjesecima, sve se rješava u pet minuta i tako ponižava ministre – kazao je Milanović.

Ministar financija Slavko Linić predstavio je prijedlog dopuna Zakona o porezu na dohodak. – Naš prijedlog jest da objavljujemo popis poduzetnika koji ne isplate tri plaće zaredom – rekao je Linić.

– Najviše postupanja Porezne uprave u budućnosti bit će usmjereno prema onima koji ne plaćaju poreze tako da im dodatno odrežemo poreze. Javno ćemo objavljivati i sva rješenja koja budu izrečena o ostvarivanju imovine bez dovoljnih prihoda. Javno ćemo prozvati sve one koji nisu plaćali porez – rekao je Linić i dodao da će tu biti i "krupne ribe". Vlada je zatim prihvatila ovaj prijedlog.

75 posto HŽ Carga ide Rumunjima

– U prvih 5 mjeseci u odnosu na šestogodišnji prosjek smanjen je broj požara za 76 posto – kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić predstavljajući prvo privremeno izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2013. godini.

Vlada je prihvatila ponudu rumunjske kompanije za kupnju 75 posto udjela u HŽ Cargu. – Samo jedna ponuda bila je potpuna i valjana, odnosno zadovoljila je uvjete natječaja. To je rumunjski Feroivar – kazao je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Slavko Linić kazao je da se prije htjelo netransparentno privatizirati hrvatsko "srebro i zlato". – To su bili udjeli iznad 25 posto, za razliku od danas kada Vlada stavlja sve u javni dug – rekao je Linić te dodao da je bivša Vlada 36 posto dionica Janafa netransparentno raspodijelila. Ministar je ovo rekao predstavljajući Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o prijenosu dionica trgovačkih društava Croatia osiguranje d.d. i Jadranski naftovod d.d. u Umirovljenički fond.

Vlada je dala odobrenje i za zaduženje HŽ Infrastrukture kod Erste&Steiermärkische Bank d.d te HŽ Putničkog prijevoza kod Privredne i Poštanske banke. Vlada je usvojila i plan Ministarstva obrane prema kojem bi sa 18 tisuća pripadnika oružanih snaga do kraja 2017. godine došli do 15 tisuća pripadnika.

Odgoda fiskalizacije

Ministar Ranko Ostojić je predstavio Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o izgledu odora policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova čime ukidaju dio policijske odore s čime bi, prema ministrovim riječima, u osam godina uštedjeli 125 milijuna kuna.

Vlada je odobrila i oslobođenje od fiskalizacije do 1. listopada ove godine ovlaštenim mjenjačima te prigodnoj prodaji na sajmovima, priredbama i izložbama.

- Ocjenjujemo da u tom dijelu nisu omogućeni pristupi napajanju i internet vezama pa samo dali odgodu do 1. listopada - rekao je Linić o prigodnoj prodaji. - Apsurd bi bilo mjenjače opteretiti sa dva sustava. Prijedlog nas i HNB-a je da to odgodimo i napravimo jedan sustav - kazao je Linić.

HGK otvara predstavništvu u Washingtonu

Ministri su prihvatili i prijedlog Kolektivnog ugovora za javne službenike i namještenike Hrvatskog centra za razminiranje. - Ovim se izjednačavaju materijalna prava s ostalim javnim službenicima, a time ćemo imati i znatnu uštedu. Od četiri sindikata, dva su prihvatila ovu odluku - rekao je ministar Ranko Ostojić.

Hrvatska gospodarska komora dobila je odobrenja za osnivanje predstavništva u SAD-u koje će imati sjedište u Washingtonu.

Ministar Slavko Linić je predstavio Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu. - Od 200 milijuna kuna u šest mjeseci je potrošeno 54 milijuna kuna, uglavnom za sudske presude - rekao je Linić koji je predstavio i prijedlog da se iz proračunske zalihe pokrije i 1,3 milijuna kuna preostalih troškova za proslavu ulaska u EU.

>>Twitter Vlade RH iza leđa ostavio i Baracka Obamu i Bijelu kuću!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije